torsdag 14 april 2011

Fransk skogsburgare

Igår gjorde jag något gudomligt. Den godaste hamburgaren jag någonsin ätit. Jag måste dela med mig av receptet. Ni MÅSTE prova det här. Det kanske ser lite krångligt ut men det går tokfort (kanske 15-20 min) och är som sagt vansinnigt gott.

Ingredienser (4 burgare):

800g nötfärs
2 stora bananschalottenlökar eller 4-5 vanliga
Ett par rosmarinkvistar
4 stora champinjoner eller fler små
1 paket bacon
Smör
Ost med smak, inte färdigskivad gummi-"cheddar" (s.k. "hamburgerost"), jag körde svart wästgöta kloster
Majonnäs
En vitlöksklyfta eller två
Dijon-senap
Salt
Svartpeppar
Timjan
Dragon
Basilika
1 limpa franskt lantbröd


Nu kör vi:
Finhacka schalottenlöken och skiva champinjonerna i ganska tunna skivor. Finhacka rosmarinen.
Värm en stekpanna och klicka i rejält med smör, när pannan är varm, smörstek schalottenlök och champinjoner tillsammans med rosmarin. När löken blivit lite "genomskinlig" och champinjonerna gyllenbruna, lägg över de i en skål och låt de vänta på det andra.
Skär baconet i små "rutor" och stek, lägg över det hos schalottenlök och champinjoner när det är klart. Om du vill kan du lägga in allt i ugnen på låg värme så att de inte kallnar, men jag orkade inte. Det är inte hela världen om det svalnar lite.
Knåda köttfärsen, krydda med salt, peppar och timjan. Gör sedan fyra maffiga biffar och stek på mellanhög värme till de är färdiga. Steker du på för hög värme kan de bli brända på utsidan men röda på insidan.
Medan biffarna steker, skär upp 8 tjocka skivor lantbröd och rosta lätt i ugnen eller brödrost.
Klicka i majonnäs i en skål och pressa sedan ner vitlöken. Tillsätt senap, dragon och basilika efter smak. Du får freestyla här, kom ihåg att ta det lite piano med senapen och vitlöken för de tar lätt över. Du ska kunna hinta alla fem ingredienser utan att någon tar över. Smaka av till det blir bra.
Nu är nog biffarna färdiga, då ska osten smältas.
Nu gäller det att hålla tungan rätt i mun och vara snabb som vinden. Ta en ostskiva i taget, mer hinner du nog inte.
Dra ner värmen på plattan till ettan eller tvåan. Lägg ner en ganska tjock ostskiva i pannan och ta upp den efter ett par sekunder. Den ska smälta men inte rinna. Ta upp den med en stekspade och placera skivan på biffen. Gör om proceduren med alla fyra biffarna.

Dags att montera hela härligheten:
Bred ett tunt lager dressing på en brödskiva.
Lägg på burgaren med ost på.
Lägg över lök- champinjon- och baconblandingen på burgaren.
Avsluta med en till brödskiva.
Garnera eventuellt med en rosmarinkvist om du vill vara lite fancy.
Det kanske kan vara bra att ta en tandpetare eller två för att hålla ihop skapelsen, mina blev ganska höga.

Bon Apétit!

2 kommentarer: